- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
na biszkopt bazyliowy: | |
mąka pszenna | 150 g |
bazylia | 1 pęczek |
jajka | 4 |
sól | pół łyżeczki |
na nadzienie: | |
serek twarogowy typu philadelphia | 4 opakowania |
śmietanka 30% | pół szklanki |
koperek | 1 pęczek |
łosoś sałatkowy | 200 g |
kapary | 2 łyżki |
sól i pieprz do smaku | |
masło do blaszki | |
Bazylię umyć, dokładnie osuszyć i drobniutko posiekać. Jajka zmiksować na puszystą masę. Delikatnie wmieszać mąkę i bazylię. Płaską, prostokątną blaszkę (ok 20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, papier posmarować masłem. Wylać ciasto na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 10 minut. Wyjąć ciasto, ostudzić. Przygotować nadzienie. Ubić śmietankę i delikatnie wymieszać z serkiem i posiekanym koperkiem. Na wystudzonym biszkopcie rozsmarować serek. Rozsypać kapary, rozłożyć kawałki wędzonego łososia. Zwinąć roladę i ułożyć spojeniem do dołu. Tuż przed podaniem pokroić na zgrabne roladki.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...