Zielona polenta z sosem grzybowym
- Czas 50 dni
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana | 100 g |
masło | 50 g |
cienka dymka | 3-4 |
parmezan | 50 g |
prawdziwki, pieczarki, podgrzybki świeże | 200 g |
śmietanka kremówka | 200 ml |
pieprz kolorowy świeżo mielony | |
szalotki | 3 |
sól |
Grzyby w śmietanie zazwyczaj podajemy z pieczywem lub ziemniaczanym puree, z zieloną polentą smakują równie wspaniale a bardziej oryginalnie.
Do pół litra wrzącej osolonej wody wsypać kaszę kukurydzianą energicznie mieszając rózgą. Gotować pod przykryciem na bardzo malutkim ogniu 40 minut, często mieszając. W tym czasie oczyścić grzyby, pokroić w plasterki. Obrać i poszatkować szalotki. Na połowie masła zeszklić szalotki, dodać grzyby, poddusić, wlać śmietankę, posolić i dusić do miękkości. Dymki umyć, pokroić. Gdy kasza jest gotowa, w rondlu podgrzać resztę masła i poddusić na nim dymki, dodać kaszę, wymieszać. Zetrzeć parmezan. Połowę dodać do kaszy. Zamieszać. Do sosu grzybowego dodać resztę parmezanu i pieprz. Wyłożyć sos na talerze. Za pomocą dwóch łyżek do zupy formować z kaszy owalne kluseczki i kłaść na sosie.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.