- Czas 50 dni
- Trudność
- Porcja dla
kasza kukurydziana | 100 g |
masło | 50 g |
cienka dymka | 3-4 |
parmezan | 50 g |
prawdziwki, pieczarki, podgrzybki świeże | 200 g |
śmietanka kremówka | 200 ml |
pieprz kolorowy świeżo mielony | |
szalotki | 3 |
sól | |
Do pół litra wrzącej osolonej wody wsypać kaszę kukurydzianą energicznie mieszając rózgą. Gotować pod przykryciem na bardzo malutkim ogniu 40 minut, często mieszając. W tym czasie oczyścić grzyby, pokroić w plasterki. Obrać i poszatkować szalotki. Na połowie masła zeszklić szalotki, dodać grzyby, poddusić, wlać śmietankę, posolić i dusić do miękkości. Dymki umyć, pokroić. Gdy kasza jest gotowa, w rondlu podgrzać resztę masła i poddusić na nim dymki, dodać kaszę, wymieszać. Zetrzeć parmezan. Połowę dodać do kaszy. Zamieszać. Do sosu grzybowego dodać resztę parmezanu i pieprz. Wyłożyć sos na talerze. Za pomocą dwóch łyżek do zupy formować z kaszy owalne kluseczki i kłaść na sosie.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...