Zielona fava, czyli pasta z młodego bobu
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
młody bób | 600 g |
cytryna | 2 |
czosnek | 2 ząbki |
liście świeżej mięty | 0,5 szklanki |
oliwa z oliwek | 50 ml |
sól, pieprz | do smaku |
cukier | 1 łyżka |
Zielone purée zmiksowane z czosnkiem, miętą i cytryną będzie na pewno smakowało tym wszystkim którzy lubią humus.
Bób opłukać, obrać. Zagotować litr wody z cukrem, wrzucić obrany bób, gotować ok. 10 minut, odcedzić, zachowując odrobinę wody, w której się gotował. Jeżeli bób nie jest bardzo młody, gotować w łupinkach do miękkości 20-30 minut i obrać po ugotowaniu i przestudzeniu. Cytryny dokładnie obrać i pokroić. Miętę posiekać. Czosnek obrać i pokroić. Zmiksować bób z czosnkiem, cytrynami, oliwą i miętą. Jeżeli pasta będzie za gęsta dodać trochę wody z gotowania. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z dobrym chlebem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.