- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
młody bób | 600 g |
cytryna | 2 |
czosnek | 2 ząbki |
liście świeżej mięty | 0,5 szklanki |
oliwa z oliwek | 50 ml |
sól, pieprz | do smaku |
cukier | 1 łyżka |
Bób opłukać, obrać. Zagotować litr wody z cukrem, wrzucić obrany bób, gotować ok. 10 minut, odcedzić, zachowując odrobinę wody, w której się gotował. Jeżeli bób nie jest bardzo młody, gotować w łupinkach do miękkości 20-30 minut i obrać po ugotowaniu i przestudzeniu. Cytryny dokładnie obrać i pokroić. Miętę posiekać. Czosnek obrać i pokroić. Zmiksować bób z czosnkiem, cytrynami, oliwą i miętą. Jeżeli pasta będzie za gęsta dodać trochę wody z gotowania. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z dobrym chlebem.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...