Zielona fasolka z rodzynkami
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
zielona fasolka szparagowa | 500 g |
szalotka | 3 |
orzechy włoskie | pół szklanki |
rodzynki | hojna garść |
oliwa extra virgin | 1/3 szklanki |
sok z 2 cytryn | |
miód | 1 łyżeczka |
sól i pieprz do smaku |
Dobrze ugotowana, chrupka zielona fasolka szparagowa to świetna baza do sałatek.
Fasolkę oczyścić i ugotować na parze lub we wrzątku tak, aby była chrupiąca (ok 12 minut w wodzie, 15 na parze). Szalotki posiekać drobniutko. Orzechy podprażyć na suchej patelni i pokroić. Rodzynki zalać wrzątkiem i zostawić na 5minut. Osączyć. Oliwę wymieszć z sokiem z cytryny, miodem i solą. Wymieszać fasolkę z rodzynkami, szalotką, orzechami i sosem. Wstawić na godzinę do lodówki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.