Zielona fasolka szparagowa z czosnkiem
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
fasolka szparagowa zielona | 1 kg |
oliwa | 5 łyżek |
czosnek | 6 ząbków |
sól i pieprz do smaku | |
parmezan (niekoniecznie) | 50 g |
Dla odmiany, zamiast bułką tartą i masłem dopraw fasolkę czosnkiem i oliwą.
Fasolkę obrać, umyć i ugotować we wrzątku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Podsmażyć na złoto mieszając (należy uważać, aby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki. Odcedzić fasolkę, dodać do patelni. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie posypać parmezanem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.