Zielona fasolka szparagowa z czosnkiem

  • Czas 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
fasolka szparagowa zielona 1 kg
oliwa 5 łyżek
czosnek 6 ząbków
sól i pieprz do smaku
parmezan (niekoniecznie) 50 g
Dla odmiany, zamiast bułką tartą i masłem dopraw fasolkę czosnkiem i oliwą.

Fasolkę obrać, umyć i ugotować we wrzątku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli. Czosnek obrać, pokroić w plasterki.  Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Podsmażyć na złoto mieszając (należy uważać, aby czosnek się nie przypalił bo będzie gorzki. Odcedzić fasolkę, dodać do patelni. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie posypać parmezanem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.