Żebra świętego Augustyna

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
żeberka wieprzowe 1 kg
brązowy cukier pół szklanki
ciemny sos sojowy 3 łyżki
wódka 100ml
miód gryczany 3 łyżki
anyż 2 gwiazdki
kora cynamonu kawałek
goździki kilka
swiezy imbir kwałek
pieprz kajeński szczypta
czosnek 3ząbki
cebula 1
olej roślinny łyżka
Przepis pochodzi ponoć spod Augustowa stąd tytułowy patron

Żeberka opłukać i pokroić  na kawałki szerokości 4-5 cm. W głębokim rondlu podsmażyć  cebulę i czosnek (wcześniej trzeba je oczywiście posiekać). Następnie włożyć do nich żebra, obrócić dwa razy łyżką, żeby się mięso ciut ścięło i włożyć wszystkie przyprawy, w tym starty na tarce imbir. Zalać dwiema szklankami wody i wsypać cukier. Dodać sos sojowy oraz wódkę i miód. Gotować razem ok. 45 min. Podawać z ryżem basmati.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.