Żebra świętego Augustyna
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
żeberka wieprzowe | 1 kg |
brązowy cukier | pół szklanki |
ciemny sos sojowy | 3 łyżki |
wódka | 100ml |
miód gryczany | 3 łyżki |
anyż | 2 gwiazdki |
kora cynamonu | kawałek |
goździki | kilka |
swiezy imbir | kwałek |
pieprz kajeński | szczypta |
czosnek | 3ząbki |
cebula | 1 |
olej roślinny | łyżka |
Przepis pochodzi ponoć spod Augustowa stąd tytułowy patron
Żeberka opłukać i pokroić na kawałki szerokości 4-5 cm. W głębokim rondlu podsmażyć cebulę i czosnek (wcześniej trzeba je oczywiście posiekać). Następnie włożyć do nich żebra, obrócić dwa razy łyżką, żeby się mięso ciut ścięło i włożyć wszystkie przyprawy, w tym starty na tarce imbir. Zalać dwiema szklankami wody i wsypać cukier. Dodać sos sojowy oraz wódkę i miód. Gotować razem ok. 45 min. Podawać z ryżem basmati.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.