Żeberka z miodem po chińsku
- Czas 2 godz.
- Czas oczekiwania 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
żeberka ekstra mięsne | 1,5 kg |
sos sojowy | 5 łyżek |
słodki sos chili | 5 łyżek |
miód | 4 łyżki |
czosnek | 4 ząbki |
Miękkie mięso w chrupiącej glazurze. Kto raz spróbuje żeberek po chińsku, będzie chciał więcej i więcej…
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na pojedyncze mięsne kostki. Przełożyć do miski. W misce przygotować marynatę: sos sojowy, słodki sos chili i miód płynny wymieszać na jednolitą masę. Dodać wciśnięty przez praskę czosnek. Żeberka wymieszać dokładnie z marynatą i wstawić do lodówki na 2 godziny lub na całą noc. Następnego dnia rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C, przełożyć żeberka do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i piec przez 60-80 minut, aż mięso będzie miękkie, w chrupiącej słodko ostrej skorupce.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.