Mąkę przesiać do miski. Do rondelka wlać 150 ml mleka dodać masło, cukier, cukier waniliowy, sól, serek mascarpone. Mieszać lekko podgrzewając aż masło i serek się rozpuszczą, dodać jajka, wkruszyć drożdże, zamieszać. Do przesianej mąki dodać letni płyn. Wszystko wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ręki, w razie konieczności podsypywać mąką. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masę makową: mak zagotować z resztą mleka. Zostawić do ostudzenia. Odcedzić z nadmiaru płynu, wymieszać z połową miodu. Orzechy posiekać, dodać do maku. Kiedy ciasto podwoi objętość jeszcze raz zagnieść i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt 50 cm na 30 cm. Rozsmarować masę makową na całej powierzchni, zostawiając tylko 1 cm na dłuższym brzegu. Zwinąć rulon, tak aby zawijanie zakończyć na brzegu bez masy. Rulon pokroić na 15 kawałków. Zawijaski przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mielonymi orzechami formę do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około pół godziny na złoty kolor. Polać resztą miodu, odstawić do ostygnięcia.