Zawijaski z makiem - konkurs VOG

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 500 g
Mleko tłuste 300 ml
serek mascarpone 100 g
masło 80 g
cukier 60 g
drożdże świeże 50 g
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią 1 opakowanie
jaja 2 szt
sól szczypta
olej rzepakowy łyżka
mak mielony 250 g
miód płynny 200 ml
orzechy włoskie 100 g
orzechy laskowe 100 g
mielone orzechy 2 łyżki

Mąkę przesiać do miski. Do rondelka wlać 150 ml mleka dodać masło, cukier, cukier waniliowy, sól, serek mascarpone. Mieszać lekko podgrzewając aż masło i serek się rozpuszczą, dodać jajka, wkruszyć drożdże, zamieszać.  Do przesianej mąki dodać letni płyn. Wszystko wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ręki, w razie konieczności podsypywać mąką. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masę makową: mak zagotować z resztą mleka. Zostawić do ostudzenia. Odcedzić z nadmiaru płynu, wymieszać z połową miodu. Orzechy posiekać, dodać do maku.  Kiedy ciasto podwoi objętość jeszcze raz zagnieść i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt 50 cm na 30 cm. Rozsmarować masę makową na całej powierzchni, zostawiając tylko 1 cm na dłuższym brzegu. Zwinąć rulon, tak aby zawijanie zakończyć na brzegu bez masy. Rulon pokroić na 15 kawałków. Zawijaski przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mielonymi  orzechami formę do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około pół godziny na złoty kolor. Polać resztą miodu, odstawić do ostygnięcia. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.