Mąkę przesiać do miski. Do rondelka wlać 150 ml mleka dodać masło, cukier, cukier waniliowy, sól, serek mascarpone. Mieszać lekko podgrzewając aż masło i serek się rozpuszczą, dodać jajka, wkruszyć drożdże, zamieszać. Do przesianej mąki dodać letni płyn. Wszystko wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do ręki, w razie konieczności podsypywać mąką. Przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować masę makową: mak zagotować z resztą mleka. Zostawić do ostudzenia. Odcedzić z nadmiaru płynu, wymieszać z połową miodu. Orzechy posiekać, dodać do maku. Kiedy ciasto podwoi objętość jeszcze raz zagnieść i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Następnie rozwałkować ciasto na prostokąt 50 cm na 30 cm. Rozsmarować masę makową na całej powierzchni, zostawiając tylko 1 cm na dłuższym brzegu. Zwinąć rulon, tak aby zawijanie zakończyć na brzegu bez masy. Rulon pokroić na 15 kawałków. Zawijaski przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mielonymi orzechami formę do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około pół godziny na złoty kolor. Polać resztą miodu, odstawić do ostygnięcia.
- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 500 g |
Mleko tłuste | 300 ml |
serek mascarpone | 100 g |
masło | 80 g |
cukier | 60 g |
drożdże świeże | 50 g |
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią | 1 opakowanie |
jaja | 2 szt |
sól | szczypta |
olej rzepakowy | łyżka |
mak mielony | 250 g |
miód płynny | 200 ml |
orzechy włoskie | 100 g |
orzechy laskowe | 100 g |
mielone orzechy | 2 łyżki |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...