Zawijany makowiec
- Czas 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
paczka ciasta francuskiego mrożonego z prawdziwym masłem | 500 g |
mak niebieski | 500 g |
jajka | 6 |
cukier | 200 g |
esencja waniliowa | 2 łyżeczki |
maliny mrożone | 1 szklanka |
mleko | 1 litr |
sól | szczypta |
masło | 20 g |
cukier puder | 2 łyżki |
Mak zalać mlekiem, dolać szklankę wody i gotować godzinę na małym ogniu. Ostudzić mak w mleku, odcedzić, odsączyć na sicie. Najlepiej wyłożyć durszlak lub sito gazą, wlać mak i zostawić na pół godziny aż cały płyn się odsączy. Zmielić mak dwukrotnie lub zmiksować w malakserze. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Wymieszać masę makową z koglem-moglem, esencją waniliową i pianą z białek. Roztopić masło i ostudzić je.
Lekko rozmrożone ciasto rozłożyć na jednym arkuszu papieru do pieczenia i bardzo cienko rozwałkować przez drugi arkusz. Zdjąć papier i posmarować ciasto masłem z jednej strony. Na cieście rozłożyć warstwę masy, zostawiając wolne brzegi. Posypać malinami, zawinąć dwa brzegi do środka na masę i zrolować makowiec. Zawinąć makowiec luźno w papier do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C około 35-45 minut. Upieczone, wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.