Ziemniaki obieramy , kroimy w plastry i obgotowywujemy w osolonej wodzie .
cebulę obieramy i kroimy w piórka , kabanosy w kawałeczki 1 cm .
Cukinię obieramy i ścieramy na grubych oczkach .
sos beszamelowy użyłam z torebki bo dostałam do testów ( był to duży błąd , nie ma ja zrobiony własny ) nie polecam ,ale zrobiłam go według przepisu na opakowaniu :(
W glinianym naczyniu umieściłam warstwę sosu ,na to ziemniaki , kolejno warzywa i wędlinę , przykryłam ziemniakami , oczywiście doprawiamy każdą warstwę i polałam sosem , a na koniec starłam ser żółty na wierzch .
Zapiekałam ok 20 min w tem 190st .
Konkurs Zapiekanka ziemniaczana pod beszamelem z cukinią ,
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 4 szt |
Sos beszamelowy | 1 opakowanie |
cukinia | 1 szt |
cebula | 1 szt |
Kabanos | 200 g |
natka pietruszki | do smaku |
Szypior | do smaku |
ser żółty | 150 g |
sól morska młynek | do smaku |
Pieprz różowy | do smaku |
kolendra | do smaku |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.