Zapiekanka ziemniaczana, czyli „au gratin”

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 1 kg
śmietanka 18% 500 ml
czosnek 3 ząbki
ser gruyere 250 g
parmezan 100 g
sól 1 łyżeczka
biały pieprz 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa
masło 100 g

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić na bardzo cieniutkie plasterki (najwygodniej użyć elektrycznej szatkownicy). Nagrzać piekarnik do 180 C. Płaskie naczynie do zapiekania lub blachę do pieczenia posmarować masłem. Śmietankę wymieszać z roztartym czosnkiem, szczyptą świeżo mielonej gałki muszkatołowej, łyżeczką soli i szczypką pieprzu. Do śmietanki dodać starty gruyer. Ułożyć na dnie naczynia warstwę ziemniaków, polać śmietanką, ułożyć następną i znów polać. Na wierzchu ułożyć płatki masła. Przykryć naczynie (na przykład folią aluminiową) i piec pół godziny. Po tym czasie naczynie odkryć, ziemniaczki posypać tartym parmezanem i zapiekać następne 10 minut bez przykrycia.

Uwaga: smak tej najbardziej znanej z ziemniaczanych zapiekanek zależy oczywiście od gatunku użytego sera. Zamiast guyera można użyć cheddara lub ementalera, można zrezygnować z parmezanu, można też użyć sera pleśniowego. W różnych odmianach tego dania do warstw ziemniaków i sera dodaje się na przykład cebulę.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.