Zapiekanka z kurczaka z ziemniakami purée
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Mięso gotowanego lub pieczonego kurczaka | 400 g |
Groszek mrożony | 200 g |
cebula | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
żółta papryka | 1 |
Por mały | 1 |
Śmietanka 30 % | 3/4 szklanki |
Masło lub oliwa do smażenia | 1 łyżka |
skórka z jednej cytryny | |
Na ziemniaczaną pierzynkę: | |
Ziemniaki obrane | 1 kg |
Śmietanka 30 % | 1/2 szklanki |
masło | 2 łyżki |
gałka muszkatołowa starta | 1/2 małej łyżeczki |
Sól, pieprz, cukier do smaku | |
kukurydza w puszce | 100g |
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, zgnieść i utrzeć z masłem, śmietanką i przyprawami na gładkie purée.
W czasie kiedy ziemniaki się gotują mięso pokroić w paseczki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić. Pora oczyścić ze zwiędłych liści, przekroić wzdłuż na pół, dokładnie umyć i pokroić.W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim cebulę i czosnek, dodać pora. Kiedy zmiękną wsypać groszek i kukurydzę, dodać mięso i śmietankę, doprawić solą, pieprzem, cukrem i skórką cytrynową i smażyć mieszając 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje. Przełożyć mięso z warzywami do naczynia do zapiekania. Przykryć pierzynką ziemniaków, zapiekać 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.