ZAPIEKANKA Z KASZY-KONKURS

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
kasza jęczmienna 1 szklanka
bulion drobiowy 2 szklanki
wędzony boczek 20 dag
cebula 1 sztuka
biały ser 10 dag
ser mozzarella 10 dag
kiełbasa 10 dag
śmietana 18 4 łyżki
masło ilość do wysmarowani
bułka tarta do posypania formy
pieprz według uznania

Przygotować bulion,zagotować,wrzucić kaszę.Gotować około 30 minut pod przykryciem.

Boczek pokroić w cienkie paseczki,stopić,dodać posiekaną cebulę i zrumienić.

Ugotowaną kaszę połączyć z boczkiem,dodać biały ser i doprawić śmietaną.

Na koniec przyprawić pieprzem.

Naczynie żaroodporne  wysmarować masłem,posypać bułką tartą,ułożyć kaszę.

Kiełbasę pokroić w małe kawałki i posypać wierzch.

Naczynie wstawić do pieca lub piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i zapiekać około 20 minut,tuż przed końcem potrawę posypać drobno pokrojoną mozzarellą.

 

 

SMACZNEGO :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.