ZAPIEKANKA Z DYNI Z MORELAMI-KONKURS

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 2 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
dynia 1 KG
mleko 1 SZKLANKA
MORELE SZUSZONE 10 DAG
płatki migdałowe 2 ŁYŻKI
cukier waniliowy 2 ŁYŻECZKI
cukier 2 ŁYŻKI
bułka tarta 2 ŁYŻKI
masło 6 ŁYŻEK
goździki 3 SZTUKI
sól DO SMAKU
kasza manna 2 ŁYŻKI

MORELE ZALAĆ GORĄCĄ WODĄ I ODSTAWIĆ NA OKOŁO GODZINĘ.NASTĘPNIE OSUSZYĆ I POKROIĆ W KAWAŁKI.DYNIĘ UMYĆ,OBRAĆ ZE SKÓRY,USUNĄĆ PESTKI I MIĘKKI,GĄBCZASTY MIĄŻSZ,JĘDRNY I TWARDY MIĄŻSZ POKROIĆ W KOSTKĘ,WRZUCIĆ DO LEKKO OSOLONEJ,WRZĄCEJ WODY I GOTOWAĆ OKOŁO 20 MINUT.NASTĘPNIE ODLAĆ WODĘ,A ZAGOTOWANĄ DYNIĘ ZMIKSOWAĆ.

PRZYGOTOWAĆ KARMEL:CUKIER WRZUCIĆ NA PATELNIĘ,PODGRZAĆ,ZALAĆ GORĄCYM MLEKIEM.NASTĘPNIE DODAĆ KASZĘ MANNĘ,CUKIER WANILIOWY,ROZDROBNIONE GOŻDZIKI,MORELE I NA KONIEC DYNIĘ.

NACZYNIE ŻAROODPORNE POSMAROWAĆ MASŁEM I POSYPAC BUŁKĄ TARTĄ.WYŁOŻYĆ MASĘ,A WIERZCH POSYPAĆ KASZĄ MANNĄ POŁĄCZONĄ Z ROZDROBNIONYMI PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI.WSZYSTKO TO POLAĆ RESZTĄ STOPIONEGO MASŁA.ZAPIEKAĆ W PIEKARNIKU NAGRZANYM DO TEMPERATURY 180 C OKOŁO 30 MINUT.

PODAWAĆ NA GORĄCO :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.