Zapiekanka z cukinii i porów (kisz)

  • Czas 1 godz. 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukinie 2
pory 1
oliwa 4 łyżki
jajka 5
Cheddar 100g
śmietanka 12% 1 szklanka
masło do formy
olej 1 łyżka
sól i pieprz do smaku
orzechy arachidowe pół szklanki
Ta zapiekanka to właściwie tarta bez ciasta – samo wnętrze.

Cukinie pokroić w paseczki julienne, pora dobrze wypłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni, dołożyć pora. Poddusić chwilę, dodać cukinię, poddusić minutę. Okrągłą formę na tartę posmarować masłem. W misce wymieszać jajka, śmietankę, utraty ser i warzywa. Doprawić do smaku solą (ok. 1 łyżeczka) i pieprzem. Wlać masę do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około godziny – sprawdzić patyczkiem. Orzechy podsmażyć na patelni na oleju, dodać sól. Gotową zapiekankę posypać orzechami. Podawać na zimno lub na gorąco z dodatkiem zielonej sałaty.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.