- Czas 1 godz. 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukinie | 2 |
pory | 1 |
oliwa | 4 łyżki |
jajka | 5 |
Cheddar | 100g |
śmietanka 12% | 1 szklanka |
masło do formy | |
olej | 1 łyżka |
sól i pieprz do smaku | |
orzechy arachidowe | pół szklanki |
Cukinie pokroić w paseczki julienne, pora dobrze wypłukać, osuszyć i pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni, dołożyć pora. Poddusić chwilę, dodać cukinię, poddusić minutę. Okrągłą formę na tartę posmarować masłem. W misce wymieszać jajka, śmietankę, utraty ser i warzywa. Doprawić do smaku solą (ok. 1 łyżeczka) i pieprzem. Wlać masę do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piec około godziny – sprawdzić patyczkiem. Orzechy podsmażyć na patelni na oleju, dodać sól. Gotową zapiekankę posypać orzechami. Podawać na zimno lub na gorąco z dodatkiem zielonej sałaty.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...