Zapiekanka z cukinii i młodych ziemniaków
- Czas 50 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukinie | 500g |
ziemniaki młode | 500g |
cebule cukrowe | 2 średnie |
oliwa | 5łyżek |
mleko | 500ml |
mąka | 2 łyżki |
masło | 2 łyżki |
masło do smarowania formy | |
Cheddar | 200g |
parmezan] | 100g |
sól i pieprz | |
gałka muszkatołowa | szczypta |
parmezan | 100g |
Prawdziwe danie lata. Sycąca zapiekanka na chłodniejsze dni.
Ziemniaki oczyścić i obgotować w osolony wrzątku przez 10 minut. Cukinie pokroić w kostkę lub słupki. Kartofle pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Posmarować masłem formę do zapiekania. Zeszklić cebulę na oliwie, dodając pod koniec cukinię, żeby się leciutko podsmażyła. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko energicznie mieszając. Gotować 5 minut. Dodać starty cheddar i wymieszać aby się rozpuścił. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Wymieszać warzywa z sosem serowym i przełożyć do formy. Posypać grubymi wiórkami parmezanu. Nagrzać piekarnik do 180 C. Zapiekankę przykryć i piec 30 minut. Odkryć i piec jeszcze 10 minut aby parmezan się zrumienił.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.