Zapiekanka z cukinii i młodych ziemniaków

  • Czas 50 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukinie 500g
ziemniaki młode 500g
cebule cukrowe 2 średnie
oliwa 5łyżek
mleko 500ml
mąka 2 łyżki
masło 2 łyżki
masło do smarowania formy
Cheddar 200g
parmezan] 100g
sól i pieprz
gałka muszkatołowa szczypta
parmezan 100g
Prawdziwe danie lata. Sycąca zapiekanka na chłodniejsze dni.

Ziemniaki oczyścić i obgotować w osolony wrzątku przez 10 minut. Cukinie pokroić w kostkę lub słupki. Kartofle pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Posmarować masłem formę do zapiekania.  Zeszklić cebulę na oliwie, dodając pod koniec cukinię, żeby się leciutko podsmażyła. Z mąki i masła zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko energicznie mieszając.  Gotować 5 minut. Dodać starty cheddar i wymieszać aby się rozpuścił. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Wymieszać warzywa z sosem serowym i przełożyć do formy. Posypać grubymi wiórkami parmezanu. Nagrzać piekarnik do 180 C. Zapiekankę przykryć i piec 30 minut. Odkryć i piec jeszcze 10  minut aby parmezan się zrumienił.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.