Zapiekanka z batatami, jarmużem i kiełbaską

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
oliwa z oliwek 2 łyżeczki
słodkie ziemniaki (bataty) 2 średnie
dobrej jakości kiełbasa wieprzowa 450 gram
bulion z kurczaka 2 szklanki
mleko ¾ szklanki
mąka ¼ szklanki
tarty żółty ser (najlepiej Gruyere) ¾ szklanki
drobno posiekany jarmuż 2 szklanki
Słodkie ziemniaki idealne komponują się z jarmużem i dobrą kiełbasą. Jeśli jeszcze całość zapieczona jest pod kremowym sosem, pachnącym serem Gruyere, to już z pewnością ciężko oprzeć się temu daniu.

Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Dodać słodkie ziemniaki i włoską kiełbasę. Smażyć mieszając do momentu aż słodkie ziemniaki zrobią się złoto-brązowe na brzegach. Dodać jarmuż i chwilę jeszcze podsmażać. Całość przenieść do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Nastawić piekarnik na 175°C.

Zagotować bulion z połową szklanki mleka. W reszcie mleka rozrobić z mąkę i dodać łyżkę gorącego bulionu. Całość wlać do gotującego się bulionu i mieszać aby sos był gładki. Dodać ¼ szklanki sera i wymieszać.

Wlać sos na warzywa w naczyniu do pieczenia. Na wierzch wysypać pozostały ser. Piec około 10 minut. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.