Zapiekanka z batatami, jarmużem i kiełbaską
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
oliwa z oliwek | 2 łyżeczki |
słodkie ziemniaki (bataty) | 2 średnie |
dobrej jakości kiełbasa wieprzowa | 450 gram |
bulion z kurczaka | 2 szklanki |
mleko | ¾ szklanki |
mąka | ¼ szklanki |
tarty żółty ser (najlepiej Gruyere) | ¾ szklanki |
drobno posiekany jarmuż | 2 szklanki |
Słodkie ziemniaki idealne komponują się z jarmużem i dobrą kiełbasą. Jeśli jeszcze całość zapieczona jest pod kremowym sosem, pachnącym serem Gruyere, to już z pewnością ciężko oprzeć się temu daniu.
Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Dodać słodkie ziemniaki i włoską kiełbasę. Smażyć mieszając do momentu aż słodkie ziemniaki zrobią się złoto-brązowe na brzegach. Dodać jarmuż i chwilę jeszcze podsmażać. Całość przenieść do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Nastawić piekarnik na 175°C.
Zagotować bulion z połową szklanki mleka. W reszcie mleka rozrobić z mąkę i dodać łyżkę gorącego bulionu. Całość wlać do gotującego się bulionu i mieszać aby sos był gładki. Dodać ¼ szklanki sera i wymieszać.
Wlać sos na warzywa w naczyniu do pieczenia. Na wierzch wysypać pozostały ser. Piec około 10 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.