- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
oliwa z oliwek | 2 łyżeczki |
słodkie ziemniaki (bataty) | 2 średnie |
dobrej jakości kiełbasa wieprzowa | 450 gram |
bulion z kurczaka | 2 szklanki |
mleko | ¾ szklanki |
mąka | ¼ szklanki |
tarty żółty ser (najlepiej Gruyere) | ¾ szklanki |
drobno posiekany jarmuż | 2 szklanki |
Bataty obrać, umyć i pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę w dużym garnku. Dodać słodkie ziemniaki i włoską kiełbasę. Smażyć mieszając do momentu aż słodkie ziemniaki zrobią się złoto-brązowe na brzegach. Dodać jarmuż i chwilę jeszcze podsmażać. Całość przenieść do wysmarowanego olejem naczynia do zapiekania. Nastawić piekarnik na 175°C.
Zagotować bulion z połową szklanki mleka. W reszcie mleka rozrobić z mąkę i dodać łyżkę gorącego bulionu. Całość wlać do gotującego się bulionu i mieszać aby sos był gładki. Dodać ¼ szklanki sera i wymieszać.
Wlać sos na warzywa w naczyniu do pieczenia. Na wierzch wysypać pozostały ser. Piec około 10 minut.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...