Zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem

  • Czas 40 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
mielone mięso z indyka 500 g
makaron krótki np. rurki 500 g
olej rzepakowy 3 łyżki
cebula 2
czosnek 3 ząbki
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 2% 1 szklanka
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Parmezan tarty 50 g
Świetne danie na rodzinny obiad.

Obrać i posiekać cebule i czosnek. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę, dodać mięso i czosnek, usmażyć mieszając, aby nie powstały grudki. W rondelku rozgrzać masło i mąkę. Usmażyć jasną zasmażkę, dodać mleko, roztrzepując energicznie rózgą. Gotować sos 5 minut, dodać gałkę, sól i pieprz. Wymieszać sos z mięsem. Ugotować makaron al dente. Posmarować masłem naczynie do zapiekania. Wymieszać makaron z mięsnym sosem. Zapiekać 5-8 minut w temperaturze 200 C. Posypać parmezanem i podawać.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.