- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
mielone mięso z indyka | 500 g |
makaron krótki np. rurki | 500 g |
olej rzepakowy | 3 łyżki |
cebula | 2 |
czosnek | 3 ząbki |
masło | 2 łyżki |
mąka pszenna | 2 łyżki |
mleko 2% | 1 szklanka |
gałka muszkatołowa | 1/2 łyżeczki |
sól i pieprz do smaku | |
Parmezan tarty | 50 g |
Obrać i posiekać cebule i czosnek. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę, dodać mięso i czosnek, usmażyć mieszając, aby nie powstały grudki. W rondelku rozgrzać masło i mąkę. Usmażyć jasną zasmażkę, dodać mleko, roztrzepując energicznie rózgą. Gotować sos 5 minut, dodać gałkę, sól i pieprz. Wymieszać sos z mięsem. Ugotować makaron al dente. Posmarować masłem naczynie do zapiekania. Wymieszać makaron z mięsnym sosem. Zapiekać 5-8 minut w temperaturze 200 C. Posypać parmezanem i podawać.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...