Zalewajka świętokrzyska

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 3/4 kg
butelka żuru 0,5 l
średnie cebule 2
czosnek 4 ząbki
kiełbasa wędzona lub biała albo boczek wędzony 200 g
śmietana
liść laurowy
ziele angielskie 3-4
sól i pieprz do smaku
słonina do kraszenia 50 g
kapelusze grzybów suszonych 2-3
Prosta a niezwykle smaczna zupa od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic.

Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Obrane cebule i czosnek posiekać. Do wrzątku włożyć ziemniaki, cebulę, kiełbasę lub boczek w kawałkach, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Żur wymieszać ze śmietaną i czosnkiem. Gdy ziemniaki będą lekko twarde dodać tę mieszankę. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Słoninę pokroić i zrumienić. Dodać do zupy. Podawać z pieczywem.

Przepis przygotowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.

   

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.