Zalewajka świętokrzyska
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 3/4 kg |
butelka żuru | 0,5 l |
średnie cebule | 2 |
czosnek | 4 ząbki |
kiełbasa wędzona lub biała albo boczek wędzony | 200 g |
śmietana |
liść laurowy | |
ziele angielskie | 3-4 |
sól i pieprz | do smaku |
słonina do kraszenia | 50 g |
kapelusze grzybów suszonych | 2-3 |
Prosta a niezwykle smaczna zupa od lat obecna w kuchni świętokrzyskich czarownic.
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Obrane cebule i czosnek posiekać. Do wrzątku włożyć ziemniaki, cebulę, kiełbasę lub boczek w kawałkach, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Żur wymieszać ze śmietaną i czosnkiem. Gdy ziemniaki będą lekko twarde dodać tę mieszankę. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Słoninę pokroić i zrumienić. Dodać do zupy. Podawać z pieczywem.
Przepis przygotowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.