- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 3/4 kg |
butelka żuru | 0,5 l |
średnie cebule | 2 |
czosnek | 4 ząbki |
kiełbasa wędzona lub biała albo boczek wędzony | 200 g |
śmietana |
liść laurowy | |
ziele angielskie | 3-4 |
sól i pieprz | do smaku |
słonina do kraszenia | 50 g |
kapelusze grzybów suszonych | 2-3 |
Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Obrane cebule i czosnek posiekać. Do wrzątku włożyć ziemniaki, cebulę, kiełbasę lub boczek w kawałkach, liść laurowy, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Żur wymieszać ze śmietaną i czosnkiem. Gdy ziemniaki będą lekko twarde dodać tę mieszankę. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Słoninę pokroić i zrumienić. Dodać do zupy. Podawać z pieczywem.
Przepis przygotowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...