Wodę z cukrem zagotować. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach lub pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać i pokroić na plasterki. W kamiennym garnku ułożyć buraki, dodać przprawy i zalać letnią wodą, tak aby wszystkie buraki były pod wodą. Wrzucić skórkę chleba lub dolać sok z ogórków. Przykryć garnek gazą i zostawić w temparaturze pokojowej na 4-5 dni. Lejek wyłożyć gazą i wlać kwas do ciemnych butelek. Zamknąć. Przechowywać w lodówce lub chłodnej piwnicy do dwóch tygodni. Jeśli na powierzchni zrobi się pleśń zebrać ją a kwas przecedzić ponownie przez gazę.
Zakwas z buraków
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
buraki | 1 kg |
woda | ok. 5 szklanek |
cukier | 1 łyżeczka |
czosnek | 4 ząbki |
liść laurowy | 1 |
kminek | garść |
ziele angielskie | 2 - 3 ziarenka |
skórka razowego chleba na zakwasie lub | |
pół szklanki soku z kiszonych ogórków |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.