Yule log
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 6 |
cukier | 3/4 szklanki |
niesłodzone kakao | 1/4 szklanki |
mąka tortowa | ½ szklanki |
ekstrakt z wanilii | 1 łyżeczka |
sól | szczypta |
cukier puder | 1/2 szklanki |
śmietana kremówka (dobrze schłodzona) | 1 1/2 szklanki |
kawa rozpuszczalna w pudrze | 2 łyżeczki |
Ciasto:
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić masłem. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Białka oddzielić od żółtek. W misce ubić białka. Dodawać partiami połowę cukru. Następie dodawać po 1 żółtku i resztę cukru. Kakao, mąkę, sól i ekstrakt waniliowy połączyć razem. Wsypywać partiami do ubitych jajek i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę równomiernie rozłożyć w formie i piec przez 10-15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem. Jeszcze ciepłe ciasto położyć na ściereczce do góry nogami i delikatnie oderwać papier do pieczenia. Ciasto zawinąć w rulon i pozostawić do przestudzenia.
Wypełnienie :
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Dodać cukier puder, kakao, kawę i ekstrakt z wanilii. Ciasto położyć na filii spożywczej. Na ciasto wyłożyć krem i ściśle zrolować. Całość zawinąć w folię i schować do lodówki. Przed podaniem oprószyć wierzch cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.