Yule log

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 6
cukier 3/4 szklanki
niesłodzone kakao 1/4 szklanki
mąka tortowa ½ szklanki
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier puder 1/2 szklanki
śmietana kremówka (dobrze schłodzona) 1 1/2 szklanki
kawa rozpuszczalna w pudrze 2 łyżeczki
Terminem „Yule log” określa się świeżo ścięty kawałek drewna. Zwyczaj palenia Yule log sięga XII wieku i był znany w większości europejskich krajów, zwłaszcza we Francji i we Włoszech. W Wigilię Bożego Narodzenia pan domu umieszczał go w komuniku i podpalał. Wierzono, że popił ze spalenia tego pnia uchroni dom przed piorunami, szatanem, a rozsypany na polu przyniesie urodzaj. Dzisiaj Yule log kojarzy się już głównie z poniższym ciastem, które zachowało kształt kawałka drewna.

Ciasto:

Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić masłem. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Białka oddzielić od żółtek. W misce ubić białka. Dodawać partiami połowę cukru. Następie dodawać po 1 żółtku i resztę cukru. Kakao, mąkę, sól i ekstrakt waniliowy połączyć razem. Wsypywać partiami do ubitych jajek i bardzo delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę równomiernie rozłożyć w formie i piec przez 10-15 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika. Czystą ściereczkę posypać cukrem pudrem. Jeszcze ciepłe ciasto położyć na ściereczce do góry nogami i delikatnie oderwać papier do pieczenia. Ciasto zawinąć w rulon i pozostawić do przestudzenia.

Wypełnienie :

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić. Dodać cukier puder, kakao, kawę i ekstrakt z wanilii. Ciasto położyć na filii spożywczej. Na ciasto wyłożyć krem i ściśle zrolować. Całość zawinąć w folię i schować do lodówki. Przed podaniem oprószyć wierzch cukrem pudrem.

 

 

 

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.