Wywar z kury

  • Czas 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
kura rosołowa 1
cebule 1
marchewki 2
pietruszka 1
seler 1
czosnek 2 ząbki
pieprz ziarnisty 6 ziarenek
liść laurowy 1
ziele angielskie 3
sól do smaku
Na pytanie „ jak ugotować wywar doskonały?” jest jedna, prosta odpowiedź – powoli!

Cebulę umyć (nie obierać), przekroić na pół i zrumienić na suchej patelni lub bezpośrednio nad płomieniem. Kurę włożyć do dużego garnka. Dodać cebulę oraz pozostałe warzywa, obrane i pokrojone. Dodać przyprawy. Nie solić! Zalać zimną woda, dając tylko tyle wody, by przykryła kurę. Postawić na średnim ogniu. Gdy wywar się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować na malutkim ogniu pod przykryciem 2-3 godziny. W połowie tego czasu lekko posolić. Zdjąć z ognia. Przecedzić. Jeśli chcemy wywar odtłuścić np. do galarety składamy na pół kawałek ręcznika papierowego, zanurzamy go w wywarze i szybko przeciągamy przez cała szerokość garnka. Tłuszcz osadzi się na ręczniku. Inna metoda, to schłodzić  wywar i zdjąć z wierzchu warstwę zastygniętego tłuszczu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.