Wywar z kury
- Czas 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kura rosołowa | 1 |
cebule | 1 |
marchewki | 2 |
pietruszka | 1 |
seler | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
pieprz ziarnisty | 6 ziarenek |
liść laurowy | 1 |
ziele angielskie | 3 |
sól do smaku |
Cebulę umyć (nie obierać), przekroić na pół i zrumienić na suchej patelni lub bezpośrednio nad płomieniem. Kurę włożyć do dużego garnka. Dodać cebulę oraz pozostałe warzywa, obrane i pokrojone. Dodać przyprawy. Nie solić! Zalać zimną woda, dając tylko tyle wody, by przykryła kurę. Postawić na średnim ogniu. Gdy wywar się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować na malutkim ogniu pod przykryciem 2-3 godziny. W połowie tego czasu lekko posolić. Zdjąć z ognia. Przecedzić. Jeśli chcemy wywar odtłuścić np. do galarety składamy na pół kawałek ręcznika papierowego, zanurzamy go w wywarze i szybko przeciągamy przez cała szerokość garnka. Tłuszcz osadzi się na ręczniku. Inna metoda, to schłodzić wywar i zdjąć z wierzchu warstwę zastygniętego tłuszczu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.