- Czas 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
kura rosołowa | 1 |
cebule | 1 |
marchewki | 2 |
pietruszka | 1 |
seler | 1 |
czosnek | 2 ząbki |
pieprz ziarnisty | 6 ziarenek |
liść laurowy | 1 |
ziele angielskie | 3 |
sól do smaku | |
Cebulę umyć (nie obierać), przekroić na pół i zrumienić na suchej patelni lub bezpośrednio nad płomieniem. Kurę włożyć do dużego garnka. Dodać cebulę oraz pozostałe warzywa, obrane i pokrojone. Dodać przyprawy. Nie solić! Zalać zimną woda, dając tylko tyle wody, by przykryła kurę. Postawić na średnim ogniu. Gdy wywar się zagotuje zmniejszyć ogień i gotować na malutkim ogniu pod przykryciem 2-3 godziny. W połowie tego czasu lekko posolić. Zdjąć z ognia. Przecedzić. Jeśli chcemy wywar odtłuścić np. do galarety składamy na pół kawałek ręcznika papierowego, zanurzamy go w wywarze i szybko przeciągamy przez cała szerokość garnka. Tłuszcz osadzi się na ręczniku. Inna metoda, to schłodzić wywar i zdjąć z wierzchu warstwę zastygniętego tłuszczu.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...