Włoskie ciasto drożdżowe z kaszką kukurydzianą i rodzynkami (Pinza veneta)

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna 500 gram
woda 750 ml
nasiona kopru 2 łyżki
sok z 2-3 pomarańczy
jabłka 2
suszone figi 200 gram
rodzynki 300 gram
grappa ½ szklanki
masło 125 gram
kaszka kukurydziana na polente 250 gram
sól
suche drożdże 2 opakowania
cukier 300 gram
Przepis na włoskie ciasto z pazurem, które kryje w sobie aromat suszonych owoców, grappy i kopru.

Jabłka obrać o utrzeć na tarce. Drożdże rozrobić w ¼ szklanki wody. Suszone owoce namoczyć w wodzie, odsączyć i posiekać. Wodę wlać do dużego garnka i wstawić na ogień. Dodać nasiona kopru włoskiego, jabłka, skórkę pomarańczową, figi, grappę, masło i sól. Gotować około 10 minut. Dodać kaszkę kukurydzianą i gotować kolejne 20 minut. Zostawić do schłodzenia.

Dodać cukier, rozpuszczone drożdże, rodzynki i mąkę. Zagniatać do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Przykryć ściereczka i pozostawić na 2-3 godziny.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto wilgotnymi dłońmi. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec około godzinę. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.