Włoskie ciasto drożdżowe z kaszką kukurydzianą i rodzynkami (Pinza veneta)
- Czas 1 godz.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 500 gram |
woda | 750 ml |
nasiona kopru | 2 łyżki |
sok z 2-3 pomarańczy | |
jabłka | 2 |
suszone figi | 200 gram |
rodzynki | 300 gram |
grappa | ½ szklanki |
masło | 125 gram |
kaszka kukurydziana na polente | 250 gram |
sól | |
suche drożdże | 2 opakowania |
cukier | 300 gram |
Przepis na włoskie ciasto z pazurem, które kryje w sobie aromat suszonych owoców, grappy i kopru.
Jabłka obrać o utrzeć na tarce. Drożdże rozrobić w ¼ szklanki wody. Suszone owoce namoczyć w wodzie, odsączyć i posiekać. Wodę wlać do dużego garnka i wstawić na ogień. Dodać nasiona kopru włoskiego, jabłka, skórkę pomarańczową, figi, grappę, masło i sól. Gotować około 10 minut. Dodać kaszkę kukurydzianą i gotować kolejne 20 minut. Zostawić do schłodzenia.
Dodać cukier, rozpuszczone drożdże, rodzynki i mąkę. Zagniatać do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Przykryć ściereczka i pozostawić na 2-3 godziny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto wilgotnymi dłońmi. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec około godzinę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.