Włoskie ciasto drożdżowe z kaszką kukurydzianą i rodzynkami (Pinza veneta)
DrukujPrzepis Smaków Życia
- Czas przygotowania 1 godz.
- Czas oczekiwania 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | 500 gram |
woda | 750 ml |
nasiona kopru | 2 łyżki |
sok z 2-3 pomarańczy | |
jabłka | 2 |
suszone figi | 200 gram |
rodzynki | 300 gram |
grappa | ½ szklanki |
masło | 125 gram |
kaszka kukurydziana na polente | 250 gram |
sól | |
suche drożdże | 2 opakowania |
cukier | 300 gram |
Jabłka obrać o utrzeć na tarce. Drożdże rozrobić w ¼ szklanki wody. Suszone owoce namoczyć w wodzie, odsączyć i posiekać. Wodę wlać do dużego garnka i wstawić na ogień. Dodać nasiona kopru włoskiego, jabłka, skórkę pomarańczową, figi, grappę, masło i sól. Gotować około 10 minut. Dodać kaszkę kukurydzianą i gotować kolejne 20 minut. Zostawić do schłodzenia.
Dodać cukier, rozpuszczone drożdże, rodzynki i mąkę. Zagniatać do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Przykryć ściereczka i pozostawić na 2-3 godziny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto wilgotnymi dłońmi. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180°C i piec około godzinę.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...