Włoska tarta z panna cottą i wiśniami
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
wiśnie | 0,5 kg |
mąka | 125 g |
masło | 75 g |
cukier puder | 50 g |
zółtko | 1 |
Krem panna cotta: |
śmietana kremówka | 250 g |
cukier | 100 g |
żelatyna | 10 g |
wanilia | 1 laska |
sok z cytryny | kilka kropli |
sól |
Zmiksować mąkę, cukier puder, masło, szczyptę soli. Dodać żółtko, uformować kulę. Na pół godziny przenieść ciasto do lodówki. Wylepić ciastem posmarowaną masłem formę. Nakłuć, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180⁰C przez 20 minut, po czym ściągnąć folię i piec jeszcze 5 minut. Wystudzić. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzać śmietankę (nie zagotować!) z połową podanej ilości cukru, kilkoma kroplami cytryny oraz laską wanilii. Zdjąć z ognia, wymieszać dokładnie z żelatyną do momentu całkowitego rozpuszczenia. Odstawić aby ostygła i nieco zgęstniała. Wydrylować wiśnie. Gotować je 5 minut z odłożoną wcześniej połową cukru i 50 ml wody wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny.Na ciasto nałożyć gotowy krem, zaczekać aż całkiem zgęstnieje po czym ułożyć wiśnie na wierzchu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.