Włoska tarta z panna cottą i wiśniami

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
ciasto:
wiśnie 0,5 kg
mąka 125 g
masło 75 g
cukier puder 50 g
zółtko 1
Krem panna cotta:
śmietana kremówka 250 g
cukier 100 g
żelatyna 10 g
wanilia 1 laska
sok z cytryny kilka kropli
sól
Elegancka wersja ciasta z wiśniami.

Zmiksować mąkę, cukier puder, masło, szczyptę soli. Dodać żółtko, uformować kulę. Na pół godziny przenieść ciasto do lodówki. Wylepić ciastem posmarowaną masłem formę. Nakłuć, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180⁰C przez 20 minut, po czym ściągnąć folię i piec jeszcze 5 minut. Wystudzić. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzać śmietankę (nie zagotować!) z połową podanej ilości cukru, kilkoma kroplami cytryny oraz laską wanilii. Zdjąć z ognia, wymieszać dokładnie z żelatyną do momentu całkowitego rozpuszczenia. Odstawić aby ostygła i nieco zgęstniała. Wydrylować wiśnie. Gotować je 5 minut z odłożoną wcześniej połową cukru i 50 ml wody wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny.Na ciasto nałożyć gotowy krem, zaczekać aż całkiem zgęstnieje po czym ułożyć wiśnie na wierzchu.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.