- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciasto: | |
wiśnie | 0,5 kg |
mąka | 125 g |
masło | 75 g |
cukier puder | 50 g |
zółtko | 1 |
Krem panna cotta: |
śmietana kremówka | 250 g |
cukier | 100 g |
żelatyna | 10 g |
wanilia | 1 laska |
sok z cytryny | kilka kropli |
sól | |
Zmiksować mąkę, cukier puder, masło, szczyptę soli. Dodać żółtko, uformować kulę. Na pół godziny przenieść ciasto do lodówki. Wylepić ciastem posmarowaną masłem formę. Nakłuć, przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180⁰C przez 20 minut, po czym ściągnąć folię i piec jeszcze 5 minut. Wystudzić. Namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Podgrzać śmietankę (nie zagotować!) z połową podanej ilości cukru, kilkoma kroplami cytryny oraz laską wanilii. Zdjąć z ognia, wymieszać dokładnie z żelatyną do momentu całkowitego rozpuszczenia. Odstawić aby ostygła i nieco zgęstniała. Wydrylować wiśnie. Gotować je 5 minut z odłożoną wcześniej połową cukru i 50 ml wody wraz z kilkoma kroplami soku z cytryny.Na ciasto nałożyć gotowy krem, zaczekać aż całkiem zgęstnieje po czym ułożyć wiśnie na wierzchu.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...