Wiosenne awokado ze szpinakiem
- Czas 5 min.
- Trudność
- Porcja dla
dojrzałe avocado | 4 |
młode liście szpinaku | 1 kg |
rzodkiewki | 1 pęczek |
dymki | 4-6 |
jogurt naturalny lub śmietana | 250 ml |
sok z cytryny | 2-3 łyżki |
sól i pieprz do smaku |
Pyszne, wiosenne, lekkie, pełne witamin. Graj w zielone!
Umyć i osuszyć warzywa. Rzodkiewki pokroić w paseczki, dymki (tylko zielone części) w piórka. Porwać szpinak. Wymieszać jogurt lub śmietanę z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać rzodkiewki, szpinak i dymki ze śmietaną odkładając trochę do dekoracji. Avocado obrać i pokroić w duże cząstki. Ułożyć na talerzach. Na cząstki avocado wyłożyć pozostałe warzywa wymieszane ze śmietaną. Ozdobić odłożonymi kawałkami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.