Wiosenna sałata z rzodkiewką i jajkami

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
pęczek rzodkiewek
sałata rzymska lub rukola
ogórek
pomidorki cherry opakowanie
jajka 3
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa z oliwek 3 łyżki
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz
Przepis na pyszną, wiosenną sałatkę z dipem na bazie żółtka jajka. Spróbujcie jej solo lub w towarzystwie grillowanej ryby np. łososia lub tuńczyka.

Jajka ugotować na półmiękko. Warzywa dokładnie umyć. Rzodkiewki pokroić w talarki. Ogórka pokroić w cienkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw. Pomidory przekroić na pół. Sałatę posiekać. Z jednego jajka wyjąć żółtko i przełożyć do szklanki. Resztę jajek i białko pokroić. Do żółtka dodać sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku, oliwę, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Warzywa przełożyć do miski i polać sosem. Sałatkę można udekorować czarnym sezamem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.