Wiosenna sałata z rzodkiewką i jajkami
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
pęczek rzodkiewek | |
sałata rzymska lub rukola | |
ogórek | |
pomidorki cherry | opakowanie |
jajka | 3 |
sok z cytryny | 1 łyżka |
oliwa z oliwek | 3 łyżki |
czosnek | 1 ząbek |
sól i pieprz |
Przepis na pyszną, wiosenną sałatkę z dipem na bazie żółtka jajka. Spróbujcie jej solo lub w towarzystwie grillowanej ryby np. łososia lub tuńczyka.
Jajka ugotować na półmiękko. Warzywa dokładnie umyć. Rzodkiewki pokroić w talarki. Ogórka pokroić w cienkie plastry przy pomocy obieraczki do warzyw. Pomidory przekroić na pół. Sałatę posiekać. Z jednego jajka wyjąć żółtko i przełożyć do szklanki. Resztę jajek i białko pokroić. Do żółtka dodać sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku, oliwę, sól, pieprz i dobrze wymieszać. Warzywa przełożyć do miski i polać sosem. Sałatkę można udekorować czarnym sezamem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.