Wilgotny tort z brzoskwiniami, kawałkami czekolady i masą budyniową

  • Czas 5 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
jaja 12 szt
mąka 400 g
cukier kryształ 400 g
cukier waniliowy 2 op
budyń śmietankowy 4 op
proszek do pieczenia 1 op
sól szczypta
czekolada mleczna wysokiej jakości 100 g
dżem porzeczkowy 450 g
mleko 1 l
masło 800 g
żółtka 5 szt
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
zimna woda 100 ml
żelatyna 5 łyżeczek
glukoza 100 g
margaryna Planta 2 łyżki
olejek waniliowy 1 szt
cukier puder 15 kg
barwniki spożywcze w żelu szt

12 Białek oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli i dobrze ubić na najwyższych  obrotach.  Następnie wsypać 300 g cukru kryształu i 2 opakowania cukru waniliowego i utrzeć. Zmniejszyć obroty do minimum i stopniowo dodawać wszystkie żółtka. Po wymieszaniu dodać 300 g mąki, proszek do pieczenia i 2 opakowania budyniu. Gotową masę wylać  na blachę o wymiarach 40x31cm, wyłożoną papierem do pieczenia, i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 40 minut (ja włączam termoobieg). Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na pół tworząc dwa prostokąty o wymiarach 31x20cm, a następnie każdy z nich przekroić na pół tworząc po dwa placki. Każdą z warstw dobrze nasączyć, podczas przekładania przygotowaną kawą rozpuszczoną w pół litra wody oraz sokiem z brzoskwiń.

 

Brzoskwinie pokroić w kosteczkę a czekoladę zetrzeć na jarzynce.

 

Pół litra mleka zagotować, a w drugim pół wymieszać  2 budynie, 5 łyżek mąki, 5 żółtek i pozostały cukier. Przygotowaną masę wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając. Przygotowany budyń pozostawić do ostygnięcia. W misce utrzeć 400g masła, do utartego dodawać po łyżce wystygnięty budyń. Dobrze utrzeć do uzyskania konsystencji jednolitego kremu. Krem podzielić na dwie części. Do jednej z nich dodać startą czekoladę.

 

Na pierwszy nasączony placek biszkoptu gęsto wyłożyć  brzoskwiniami i posmarować masą bez czekolady. Przykryć drugim nasączonym biszkoptem i posmarować dżemem porzeczkowym. Przykryć trzecim plackiem, na który należy wyłożyć masę z czekoladą i przykryć ostatnim plackiem biszkoptowym. Uformować ciasto by było równe.

Uwaga: dolna warstwa biszkoptu nie może być mocno nasączona, ponieważ z górnych warstw będzie spływało do dolnych, co będzie powodowało wypływanie nadmiaru wilgoci.

 

W misce utrzeć 400 g masła z trzema łyżkami cukru pudru i obsmarować ze wszystkich stron przygotowaną masą maślaną. Wstawić do lodówki na godzinę do schłodzenia.

 

Do 100 ml zimnej wody wsypać żelatynę i pozostawić do napęcznienia (ok. 5 minut). Garnek z żelatyną ustawić nad garnkiem z wodą i roztopić żelatynę. Należy pamiętać, że przez cały czas przygotowywania masy cukrowej nie wolno doprowadzić do jej zagotowania. Do roztopionej żelatyny dodać glukozę, wymieszać i następnie wrzucić Plantę do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i dodać pół buteleczki aromatu waniliowego. Do masy wsypywać stopniowo cukier puder do uzyskania elastycznego, jednolitego i nie klejącego się ciasta. Gotową masą obkładać schłodzony tort dodając wymarzone kolory barwników spożywczych.

 

Smacznego

 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.