Wypłukać suszone grzyby chłodną wodą i zalać 1,5 szklanki zimnej wody. Odstawić do namoczenia. Drobno posiekać cebulę. Rozgrzać oliwę w garnku na małym ogniu i zeszklić cebulę. Pokroić grzyby na małe kawałki i dorzucić do garnka. Podsmażyć chwilę na małym ogniu. Wlać tyle bulionu, żeby zakryć grzyby i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. Wsypać posiekaną bazylię, doprawić i zmiksować na aksamitny krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać bulionu. W pierwszy dzień świąt w trakcie miksowania możemy dodać około 3 łyżek kremowego serka naturalnego. Przed podaniem polać delikatnie oliwą i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Wigilijny krem z grzybów
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
suszone grzyby | 100 g |
bulion z jarzyn | 1000 ml |
mała cebula | 1 |
oliwa z oliwek | 3 łyżki |
liście bazylii | garść |
kolorowy pieprz | |
sól |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.