Wypłukać suszone grzyby chłodną wodą i zalać 1,5 szklanki zimnej wody. Odstawić do namoczenia. Drobno posiekać cebulę. Rozgrzać oliwę w garnku na małym ogniu i zeszklić cebulę. Pokroić grzyby na małe kawałki i dorzucić do garnka. Podsmażyć chwilę na małym ogniu. Wlać tyle bulionu, żeby zakryć grzyby i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 30 minut. Wsypać posiekaną bazylię, doprawić i zmiksować na aksamitny krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta można dodać bulionu. W pierwszy dzień świąt w trakcie miksowania możemy dodać około 3 łyżek kremowego serka naturalnego. Przed podaniem polać delikatnie oliwą i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
suszone grzyby | 100 g |
bulion z jarzyn | 1000 ml |
mała cebula | 1 |
oliwa z oliwek | 3 łyżki |
liście bazylii | garść |
kolorowy pieprz | |
sól | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...