Wieże grillowanego bakłażana
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany | 2 |
Cheddar | ok. 16 plasterków |
pomidory | 1 kg |
oliwa | 6łyżek |
czosnek | 2 ząbki |
cebula | 2 |
sól, pieprz, cukier |
Ten oryginalny i pyszny sposób podania bakłażana z grilla z pewnością zachwyci gości.
Bakłażany pokroić wzdłuż na plasterki. Posypać solą i odstawić na 20 minut aby puściły sok i pozbyły się goryczki. Pomidory sparzyć, obierać ze skórki, usunąć sok i pestki. Miąższ pokroić w kosteczkę. Cebule i czosnek posiekać. Bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować każdy plasterek oliwą i zgrillować. Rozgrzać w rondlu pozostałą oliwę, dodać cebule i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory i odparować do konsystencji sosu. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Plastry bakłażana zdejmować z grilla i układać jedne na drugim przekładając plasterkami sera. Wierzchy „bakłażanowych wież” polać sosem pomidorowym.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.