Wieże grillowanego bakłażana

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
bakłażany 2
Cheddar ok. 16 plasterków
pomidory 1 kg
oliwa 6łyżek
czosnek 2 ząbki
cebula 2
sól, pieprz, cukier
Ten oryginalny i pyszny sposób podania bakłażana z grilla z pewnością zachwyci gości.

Bakłażany pokroić wzdłuż na plasterki. Posypać solą i odstawić na 20 minut aby puściły sok i pozbyły się goryczki. Pomidory sparzyć, obierać ze skórki, usunąć sok i pestki. Miąższ pokroić w kosteczkę. Cebule i czosnek posiekać. Bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować każdy plasterek oliwą i zgrillować. Rozgrzać w rondlu pozostałą oliwę, dodać cebule i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory i odparować do konsystencji sosu. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Plastry bakłażana zdejmować z grilla i układać jedne na drugim przekładając plasterkami sera. Wierzchy „bakłażanowych wież” polać sosem pomidorowym.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.