- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
bakłażany | 2 |
Cheddar | ok. 16 plasterków |
pomidory | 1 kg |
oliwa | 6łyżek |
czosnek | 2 ząbki |
cebula | 2 |
sól, pieprz, cukier | |
Bakłażany pokroić wzdłuż na plasterki. Posypać solą i odstawić na 20 minut aby puściły sok i pozbyły się goryczki. Pomidory sparzyć, obierać ze skórki, usunąć sok i pestki. Miąższ pokroić w kosteczkę. Cebule i czosnek posiekać. Bakłażany osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować każdy plasterek oliwą i zgrillować. Rozgrzać w rondlu pozostałą oliwę, dodać cebule i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory i odparować do konsystencji sosu. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Plastry bakłażana zdejmować z grilla i układać jedne na drugim przekładając plasterkami sera. Wierzchy „bakłażanowych wież” polać sosem pomidorowym.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...