Wietnamska sałatka z wołowiną (Bún bò Nam Bộ)
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron ryżowy | 200 g |
dobra wołowina (polędwica, antrykot, rostbef) | 100 g |
świeża mięta | kilka liści |
bazylia | kilka liści |
kiełki fasoli mung | garść |
sałata masłowa | ¼ główki |
pokruszone orzeszki ziemne |
posiekane chili | |
ocet ryżowy | |
sok z cytryny | |
sos rybny | |
sos sojowy | |
cukier |
W rondlu łączymy wodę, ocet (w proporcji jeden do trzech - trzy porcje wody, jedna porcja octu), sos sojowy i rybny oraz cukier. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się podgrzeją, a cukier rozpuści. Sos pozostawiamy w ciepłym miejscu.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut następnie odcedzamy i przelaweamy zimną wodą, jeszcze raz odcedzamy.
Wołowinę kroimy na cieniutkie plasterki i smażymy szybko na bardzo rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z patelni mięsa wlewamy na nią składniki sosu. Doprowadzamy je do wrzenia i odstawiamy. Siekamy zioła i rwiemy sałatę na drobne kawałki.
Do misek wkładamy makaron ryżowy. Na niego kładziemy wołowinę, kiełki, sałatę, chili oraz zioła. Wszystko zalewamy ciepłym sosem i posypujemy orzeszkami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.