Wietnamska sałatka z wołowiną (Bún bò Nam Bộ)

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
makaron ryżowy 200 g
dobra wołowina (polędwica, antrykot, rostbef) 100 g
świeża mięta kilka liści
bazylia kilka liści
kiełki fasoli mung garść
sałata masłowa ¼ główki
pokruszone orzeszki ziemne
posiekane chili
ocet ryżowy
sok z cytryny
sos rybny
sos sojowy
cukier
Bún bò Nam Bộ ma niewiele wspólnego z sałatką w europejskim rozumieniu. Jest to rodzaj dania na bazie makaronu i smażonej wołowiny, sałaty, świeżych ziół i słodko słono kwaśnego sosu.

W rondlu łączymy wodę, ocet (w proporcji jeden do trzech - trzy porcje wody, jedna porcja octu), sos sojowy i rybny oraz cukier. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się podgrzeją, a cukier rozpuści. Sos pozostawiamy w ciepłym miejscu.

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut następnie odcedzamy i przelaweamy zimną wodą, jeszcze raz odcedzamy.

Wołowinę kroimy na cieniutkie plasterki i smażymy szybko na bardzo rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z patelni mięsa wlewamy na nią składniki sosu. Doprowadzamy je do wrzenia i odstawiamy. Siekamy zioła i rwiemy sałatę na drobne kawałki.

Do misek wkładamy makaron ryżowy. Na niego kładziemy wołowinę, kiełki, sałatę, chili oraz zioła. Wszystko zalewamy ciepłym sosem i posypujemy orzeszkami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.