- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
makaron ryżowy | 200 g |
dobra wołowina (polędwica, antrykot, rostbef) | 100 g |
świeża mięta | kilka liści |
bazylia | kilka liści |
kiełki fasoli mung | garść |
sałata masłowa | ¼ główki |
pokruszone orzeszki ziemne |
posiekane chili | |
ocet ryżowy | |
sok z cytryny | |
sos rybny | |
sos sojowy | |
cukier | |
W rondlu łączymy wodę, ocet (w proporcji jeden do trzech - trzy porcje wody, jedna porcja octu), sos sojowy i rybny oraz cukier. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się podgrzeją, a cukier rozpuści. Sos pozostawiamy w ciepłym miejscu.
Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut następnie odcedzamy i przelaweamy zimną wodą, jeszcze raz odcedzamy.
Wołowinę kroimy na cieniutkie plasterki i smażymy szybko na bardzo rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z patelni mięsa wlewamy na nią składniki sosu. Doprowadzamy je do wrzenia i odstawiamy. Siekamy zioła i rwiemy sałatę na drobne kawałki.
Do misek wkładamy makaron ryżowy. Na niego kładziemy wołowinę, kiełki, sałatę, chili oraz zioła. Wszystko zalewamy ciepłym sosem i posypujemy orzeszkami.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...