Wielkanocne, włoskie ciasto (Colomba Di Pasqua)
W malakserze wymieszać 100 gram mąki, mleko i drożdże i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu). Dodać pozostałe 100 g mąki (w razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki wody) i mieszać ciasto aż będzie gładkie. Ponownie pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.
Dodać kolejne 150 gram mąki, 60 gram cukru i 80 gram masła i dobrze wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
Następnie dodać 150 gram mąki i 170 gram masła i wymieszać na wolnych obrotach około 30 min. W dalszej kolejności dodać sól, 60 gram cukru, wanilię, skórki z: cytryny i pomarańczy, miód. Na końcu dodawać żółtka – jedno po drugim. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie można dodać 2 łyżki mąki.
Na końcu dodać kandyzowane skórki owoców i marcepan. Powstałe ciasto pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Z gotowego ciasta ułożyć kształt gołębia i pozostawić na 6 godzin do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Z migdałów, cukru pudru i ekstraktu waniliowego przygotować glazurę. Białka jajka dodawać stopniowo, żeby masa nie rozbiła się zbyt płynna. Przed pieczeniem posypać cukrem i całymi migdałami.
Piec 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C, a ciasto przykryć papierem do pieczenia i piec przez kolejne 40 minut.
- Czas 5 godz.
- Czas oczekiwania 12 godz.
- Trudność
- Porcja dla
swieże drożdże | 25 gram |
mąka do pieczenia | 200 gram |
mąka bogata w gluten (ewentualnie zwykła mąka) | 300 gram |
mleko | 100 ml |
cukier | 50 gram |
masło, w temperaturze pokojowej | 250 gram |
sól | 1 szczypta |
ekstrakt z wanilii | 1/2 łyżeczki |
skórka z 1 cytryny | |
skórka z 1 pomarańczy |
miód | 1 łyżka |
żółtka | 3 |
kandyzowana skórka z cytryny | 100 gram |
kandyzowana skórka pomarańczowa | 100 gram |
marcepan (pocięty na drobne kawałki) | 100 gram |
zmielone migdały | 100 gram |
cukier puder | 2 łyżki |
ekstrakt waniliowy | |
białka jajek | 2 |
migdały | 50 gram |
W malakserze wymieszać 100 gram mąki, mleko i drożdże i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu). Dodać pozostałe 100 g mąki (w razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki wody) i mieszać ciasto aż będzie gładkie. Ponownie pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.
Dodać kolejne 150 gram mąki, 60 gram cukru i 80 gram masła i dobrze wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny.
Następnie dodać 150 gram mąki i 170 gram masła i wymieszać na wolnych obrotach około 30 min. W dalszej kolejności dodać sól, 60 gram cukru, wanilię, skórki z: cytryny i pomarańczy, miód. Na końcu dodawać żółtka – jedno po drugim. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie można dodać 2 łyżki mąki.
Na końcu dodać kandyzowane skórki owoców i marcepan. Powstałe ciasto pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Z gotowego ciasta ułożyć kształt gołębia i pozostawić na 6 godzin do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Z migdałów, cukru pudru i ekstraktu waniliowego przygotować glazurę. Białka jajka dodawać stopniowo, żeby masa nie rozbiła się zbyt płynna. Przed pieczeniem posypać cukrem i całymi migdałami.
Piec 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C, a ciasto przykryć papierem do pieczenia i piec przez kolejne 40 minut.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.