Wielkanocne, włoskie ciasto (Colomba Di Pasqua)

W malakserze wymieszać 100 gram mąki, mleko i drożdże i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu). Dodać pozostałe 100 g mąki (w razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki wody) i mieszać ciasto aż będzie gładkie. Ponownie pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.

Dodać kolejne 150 gram mąki, 60 gram cukru i 80 gram masła i dobrze wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

Następnie dodać 150 gram mąki i 170 gram masła i wymieszać na wolnych obrotach około 30 min. W dalszej kolejności dodać sól, 60 gram cukru, wanilię, skórki z: cytryny i pomarańczy, miód. Na końcu dodawać żółtka – jedno po drugim. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie można dodać 2 łyżki mąki.

Na końcu dodać kandyzowane skórki owoców i marcepan.  Powstałe ciasto pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Z gotowego ciasta ułożyć kształt gołębia i pozostawić na 6 godzin do wyrośnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Z migdałów, cukru pudru i ekstraktu waniliowego przygotować glazurę. Białka jajka dodawać stopniowo, żeby masa nie rozbiła się zbyt płynna. Przed pieczeniem posypać cukrem i całymi migdałami.

Piec 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C, a ciasto przykryć papierem do pieczenia i piec przez kolejne 40 minut.

  • Czas 5 godz.
  • Czas oczekiwania 12 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
swieże drożdże 25 gram
mąka do pieczenia 200 gram
mąka bogata w gluten (ewentualnie zwykła mąka) 300 gram
mleko 100 ml
cukier 50 gram
masło, w temperaturze pokojowej 250 gram
sól 1 szczypta
ekstrakt z wanilii 1/2 łyżeczki
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
miód 1 łyżka
żółtka 3
kandyzowana skórka z cytryny 100 gram
kandyzowana skórka pomarańczowa 100 gram
marcepan (pocięty na drobne kawałki) 100 gram
zmielone migdały 100 gram
cukier puder 2 łyżki
ekstrakt waniliowy
białka jajek 2
migdały 50 gram
Na Wielkanoc we Włoszech piecze się kilka typowych ciast. Jednym z nich jest „wielkanocny gołąb”. Ciasto zawdzięcza swoją delikatność, dzięki wielogodzinnemu procesowi wyrastania.

W malakserze wymieszać 100 gram mąki, mleko i drożdże i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu). Dodać pozostałe 100 g mąki (w razie potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki wody) i mieszać ciasto aż będzie gładkie. Ponownie pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.

Dodać kolejne 150 gram mąki, 60 gram cukru i 80 gram masła i dobrze wymieszać. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny.

Następnie dodać 150 gram mąki i 170 gram masła i wymieszać na wolnych obrotach około 30 min. W dalszej kolejności dodać sól, 60 gram cukru, wanilię, skórki z: cytryny i pomarańczy, miód. Na końcu dodawać żółtka – jedno po drugim. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie można dodać 2 łyżki mąki.

Na końcu dodać kandyzowane skórki owoców i marcepan.  Powstałe ciasto pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Z gotowego ciasta ułożyć kształt gołębia i pozostawić na 6 godzin do wyrośnięcia.

Rozgrzać piekarnik do 200°C.

Z migdałów, cukru pudru i ekstraktu waniliowego przygotować glazurę. Białka jajka dodawać stopniowo, żeby masa nie rozbiła się zbyt płynna. Przed pieczeniem posypać cukrem i całymi migdałami.

Piec 10 minut w temperaturze 200°C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 175°C, a ciasto przykryć papierem do pieczenia i piec przez kolejne 40 minut.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.